oat_logo_header-2.png

Samen bouwen aan een sterke arbeidsmarkt in Noord-Brabant!

Samen bouwen aan een sterke arbeidsmarkt in Noord-Brabant!

Wat te verwachten tijdens de interactieve sessie-rondes?

Meer weten over de inspirerende deelsessies waaraan je kunt deelnemen?

Tijdens OAT25 krijg je de kans om je te verdiepen in actuele thema’s rondom onderwijs, kansengelijkheid en de arbeidsmarkt van morgen. In interactieve sessies delen experts, ervaringsdeskundigen en vernieuwers hun inzichten, praktijkvoorbeelden en ideeën voor de toekomst. Of je nu werkt in het onderwijs, beleid, bedrijfsleven of daarbuiten: er is altijd een sessie die aansluit bij jouw interesses en expertise.

Laat je inspireren, ga in gesprek en bouw mee aan oplossingen die écht het verschil maken. Ontdek hieronder de deelsessies die op het programma staan!

Steeds meer informatie!

We zijn volop bezig met het samenstellen van het programma en het concreet invullen van alle deelsessies. Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt met nieuwe informatie. Houd ‘m dus in de gaten voor de laatste updates!

Image

Doorlopend te bezoeken

Gelijke Kansen Levensweg

Elk kind verdient een eerlijke kans, ongeacht waar het vandaan komt.

Binnen het Samenwerkingsverband Kansengelijkheid & Burgerschapsonderwijs (SKB) werken we aan een toekomst waarin talent, ambitie en ontwikkeling niet worden beperkt door achtergrond of omstandigheden. Want hoewel goed onderwijs de basis is, weten we ook: cognitieve vakken alleen zijn niet genoeg om gelijke kansen te creëren.

Daarom zetten we ons in voor brede ontwikkeling. Met educatieve programma’s die kinderen en jongeren niet alleen helpen om te leren, maar ook om te groeien – als individu én als actieve deelnemer aan de samenleving. Denk aan sociaal-emotionele vaardigheden, ondernemerschap, burgerschap en talentontwikkeling.

SKB verbindt scholen, beleidsmakers en het bedrijfsleven om samen een omgeving te creëren waarin elk kind de ruimte krijgt om zich te ontwikkelen en tot zijn recht te komen.

We maken deze missie tastbaar met de Gelijke Kansen Levensweg: een interactieve route langs belangrijke momenten in iemands leven die bepalen welke kansen je wel of niet hebt gekregen. Deze levensweg nodigt uit tot reflectie, dialoog en begrip – een unieke manier om echt in de wereld van een ander te stappen.

Want alleen door samen te werken, te verbinden en verantwoordelijkheid te nemen, bouwen we aan een toekomst waarin iedereen gelijke kansen krijgt.

Samenwerkingsverband Kansengelijkheid & Burgerschapsonderwijs (SKB)

Kansrijk voor de Toekomst – Samen bouwen aan arbeidsmarktbestendig onderwijs en gelijke kansen Hoe benutten we al het beschikbare talent in de regio in een veranderende wereld?

In deze interactieve workshop verkennen ASML en het Samenwerkingsverband Kansengelijkheid & Burgerschapsonderwijs (SKB) hoe loopbaanoriëntatie en sociaal-emotioneel leren een plek kunnen krijgen in onderwijs. Bezien vanuit de noodzaak dat ook kinderen in sociaaleconomisch uitdagende situaties kansrijk kunnen opgroeien en vanuit de context van de veranderende arbeidsmarkt.

Vanuit recente inzichten uit gezamenlijk verkennend onderzoek binnen de Brainport-regio (samenwerking ASLM, Deloitte, JINC en SKB) gaan we in gesprek over:

  • De combinatie kansenongelijkheid en arbeidsmarktvraagstukken
  • Wat zijn huidige barrières en hoe zouden we die kunnen beslechten
  • Hoe onderwijs, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties elkaars krachten kunnen versterken

Samenwerking is daarbij essentieel. Daarom nodigen we jou – als beleidsmaker, onderwijsprofessional of werkgever – uw inzichten te delen en mee te denken over de vervolgstappen richting een kansrijke arbeidsmarkt en toekomstbestendig onderwijs. Deze sessie biedt inzichten, inspiratie én handelingsperspectief. Werk mee om vandaag te bouwen aan de toekomst van morgen.

Met bijdragen van:

  • Maudy Keulemans: Program Lead bij ASML Community Engagement
  • Jeroen Paul Nijmeijer: directeur SKB
  • Experts van JINC en Deloitte Impact Foundation
Image

Jeroen Paul Nijmeijer

Image

Maudy Keulemans

Ochtendsessie
11.05 - 11.45U

Image

Bart Götte

Ochtendsessie
11.05 - 12.05U

De scherpe rand van de toekomst – waarom werk moet veranderen (en wat dat van ons vraagt)

Durf jij te kijken naar wat werk écht gaat betekenen? Sluit aan en denk mee over de arbeidsmarkt van morgen.

De arbeidsmarkt staat aan de vooravond van een fundamentele omslag. Digitalisering, flexibilisering en globalisering herschrijven de regels van werk. Het traditionele idee van ‘een baan’ maakt steeds vaker plaats voor netwerken, projecten en voortdurend veranderende vaardigheden.


In deze interactieve sessie neemt toekomstdenker Bart Götte je mee in de krachten die deze transitie aansturen. Hij laat zien wat dit betekent voor onderwijs, organisaties én voor jou persoonlijk. Hoe houden we werk in Brabant werkbaar, eerlijk en toekomstbestendig?


Maar deze beweging vraagt ook om keuzes – soms scherpe, soms ongemakkelijke. Wat moet je als onderwijsinstelling, bedrijf of overheid nú besluiten om voorbereid te zijn op wat komt?


Een sessie vol prikkelende inzichten, met ruimte voor dialoog en reflectie. Voor beleidsmakers, werkgevers, onderwijsmakers en veranderaars.

Een lerende regio:

de sleutel om talent te ontwikkelen en te behouden

Hoe behouden en ontwikkelen we talent in het onderwijs en bedrijfsleven?

Prof. Dr. Marian Thunnissen (expert in talentmanagement en een leven lang ontwikkelen) en Régine van Lieshout (programmadirecteur LLO bij Summa) nemen ons mee in de kansen die een lerende regio kan bieden en in de uitdagingen die regionale samenwerking voor onderwijs en bedrijfsleven met zich meebrengt.

Samen koppelen zij kennis uit onderzoek aan ervaringen uit de praktijk. Verwacht inspirerende inzichten en concrete handvatten om uw samenwerkingsverband naar een volgend niveau te brengen.

Image

Prof. Dr. Marian Thunnissen

Image

Régine van Lieshout

Ochtendsessie
11.05 - 11.35U

Image

Menno van der Veen

Ochtendsessie
11.35 - 12.05U

Minidocumentaire:

Scenario’s Brabant en het MKB

In deze documentaire laten ondernemers zich uit over de toekomst van werk en onderwijs. Na het kijken van de film leidt Menno van Veen een gesprek met deelnemers over de rol van onderwijsinstellingen, arbeidsmarkt en beleid in een veerkrachtige regio.

Image

Ton Wilthagen

Middagsessie
13.00 - 13.35U

Toekomstscenario's voor Brabant

De arbeidsmarkt staat onder druk.

Talent is schaars, economische en geopolitieke ontwikkelingen dwingen ons tot scherpe keuzes. Hoe zorgen we ervoor dat Brabant niet alleen bestand is tegen deze uitdagingen, maar juist excelleert? Hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen ziet in de krapte geen obstakel, maar een kans. Een kans om Brabant nog sterker te maken in de sectoren waarin het uitblinkt. Tijdens deze sessie deelt hij samen met tafelgenoten uit het bedrijfsleven en onderwijs inzichten uit de bestuurlijke ontbijtsessie. Onder leiding van dagvoorzitter Meike de Jong gaan zij in gesprek over de toekomst van Brabant:

  • Hoe zorgen we voor een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt?
  • Welke strategische keuzes zijn nodig om Brabant klaar te maken voor de toekomst?
  • Hoe doorbreken we het ‘postzegeldenken’ en benutten we kansen door samenwerking?

Samenwerking is geen optie meer, maar een noodzaak. Alleen door gezamenlijk op te trekken, kunnen we een sterke en toekomstbestendige arbeidsmarkt realiseren. Doe mee aan dit inspirerende gesprek en ontdek hoe we samen bouwen aan een innovatief, internationaal gericht Brabant.

BOOST:

jongeren aan het roer van innovatie

BOOST – de Brabantse Ondersteunende Organisatie voor Studententeams – geeft jongeren een krachtige stem in het gesprek over de toekomst van onderwijs en arbeidsmarkt. Wat begon met vijf studenten, is in drie jaar uitgegroeid tot een innovatief ecosysteem van 700 studenten, 11 onderwijsinstellingen en een innovatiepot van 2,8 miljoen euro.

Namens BOOST neemt Hugo van Hees deel aan de paneldiscussie en verzorgt hij een inspirerende presentatie over hoe jongeren actief kunnen bijdragen aan maatschappelijke en economische uitdagingen. Zijn boodschap is helder: “Het kan wel!”

Image

Hugo van Hees

Middagsessie
13.35 - 14.00U

Image

Petra Mouthaan

Middagsessie
13.00 - 13.30U

Slimmer Werken:

méér doen met minder mensen in tijden van arbeidsmarktkrapte

Petra Mouthaan neemt je mee in de wereld van Slimmer Werken. In Lerende Netwerken bundelen ondernemers, experts samen met mbo- én hbo-onderwijsinstellingen de krachten. Ondernemers zetten stappen in het verbeteren van arbeidsproductiviteit en ondertussen wordt de kloof tussen bedrijfspraktijk en onderwijs kleiner en de kwaliteit van het onderzoek en onderwijs verbeterd. Met praktische voorbeelden, tips en tools.

De kracht van kennis:

verduurzaming van mbo-innovaties met het Kennispact MBO Brabant

Hoe zorgen we dat innovatieprojecten in het mbo blijvend effect hebben? Die vraag staat centraal in deze deelsessie van het NRO-onderzoek uitgevoerd binnen het Kennispact MBO Brabant – een samenwerkingsverband van Brabantse mbo-instellingen, bedrijven en de provincie Noord-Brabant.

Hoewel de afgelopen jaren veel RIF-projecten zijn uitgevoerd, blijkt duurzame impact op onderwijskwaliteit vaak uit te blijven. In samenwerking met kennispartners ECBO, TIAS, PTvT/Katapult en Fontys, werkt het Kennispact aan een vierjarig onderzoek met als doel: het ontwikkelen van een dashboard dat tien sleutelfactoren voor duurzame innovatie meetbaar maakt én gericht stimuleert.

Tijdens deze sessie delen José Hermanussen (senior onderzoeker ECBO), Sander de Kock (strategisch adviseur Yonder) en Dymphy Kees (projectleider RIF Beet!) de opzet van het onderzoek, eerste inzichten en praktijkervaringen.

Een sessie vol waardevolle lessen over hoe innovatie echt verankerd kan worden in het mbo.

Image

Jose Hermanussen

Image

Dymphy Kees

Middagsessie
13.30 - 14.00U

Image

Annemarie Strik

Middagsessie
13.00 - 13.40U

Wij zijn Katapult

Arbeidsproductiviteit = Slim, Mensgericht Organiseren

Arbeidsproductiviteit is geen rekensom. Het gaat om hoe we werk organiseren – slim, doelgericht én mensgericht.

Tijdens OAT25 laten we zien dat het in Brabant (en Nederland) draait om waardevol werk en duurzame inzetbaarheid. Niet méér, maar béter werken – met ruimte voor autonomie, vakmanschap en samenwerking. Technologie speelt daarbij een rol, maar alleen als de organisatie er klaar voor is.
In onze sessie verkennen we het regionale handelingsperspectief op arbeidsefficiëntie. We delen een inspirerend praktijkvoorbeeld van Thomas Brunink (Brunink Groep, Hardenberg) en gaan samen in gesprek over waar we nu staan, wat we willen bereiken – en wat we morgen al kunnen doen.
Binnen het Katapult-netwerk – met meer dan 500 samenwerkingen – zien we dagelijks hoe toekomstgericht organiseren leren echt op gang brengt. De inzichten zijn er, de praktijkvoorbeelden ook. Nu is het tijd voor actie.

De Coffice:

échte ruimte voor jong talent in een hybride wereld

Hoe geef je écht ruimte aan jongvolwassenen die zoeken naar verbinding, richting en perspectief? In deze inspiratiesessie maak je kennis met De Coffice: een innovatief en offline sociaal platform dat jongeren van 17 tot 27 jaar verbindt met plekken, bedrijven en (lokale) kansen. Niet digitaal, maar juist fysiek – met een stoel als symbool voor persoonlijke groei, mentale gezondheid en maatschappelijke verbinding.


We laten zien hoe De Coffice een social movement op gang brengt en hoe deze aanpak aansluit bij actuele vraagstukken rond arbeidstekorten, participatie, eenzaamheid en een leven lang ontwikkelen. De Coffice is het fundament van de ontwikkeling van dé sociale innovatie campus van onze provincie, Campus Uden.

De Coffice verdient een plek in het Brabantse ecosysteem – en misschien ook bij jouw organisatie, gemeente, campus of hybride leeromgeving. Het sociale aspect, het gezien en gekend voelen staat altijd centraal: we kunnen een LLO niet alleen oplossen met technische instrumenten. De Coffice creëert ontmoetingen die ertoe doen.

Laat je inspireren door Guus Daanen (De Coffice) en vooral: sluit aan en denk mee: hoe kunnen we samen meer en meer jongeren wél bereiken, (ver)binden en perspectief bieden? Welkom bij De Coffice.

Image

Guus Daanen

Middagsessie
13.40 - 14.00U

Lef, skills en microlearnings: zo maken we leven lang leren wél werkbaar

Laat je prikkelen, verrassen en motiveren – en neem concrete ideeën mee terug naar je organisatie.

Een leven lang leren hoeft niet log, ingewikkeld of vaag te zijn. In deze sessie laat Martijn Bos zien hoe het wél kan: wendbaar, concreet en gericht op directe inzetbaarheid. Met slimme toepassingen als microlearnings en de skillswallet draagt hij bij aan oplossingen voor personeelstekorten én het versterken van medewerkers.

Martijn spreekt uit ervaring. Vanuit organisaties als BrabantZorg en Wij Techniek deelt hij inspirerende praktijkvoorbeelden die laten zien dat het anders – en beter – kan. Hij gelooft in lef, samenwerking en een gezonde dosis transparante ongehoorzaamheid om systemen écht in beweging te krijgen.

In een interactieve sessie gaat Martijn met jou in gesprek over de vraag: Wat is er nodig om in jouw organisatie het verschil te maken als het gaat om ontwikkelen en blijven leren. Praktische voorbeelden & tools, anders durven denken én doen, zijn de kernwoorden van deze sessie. Voor HR-professionals, onderwijsvernieuwers, bestuurders en iedereen die leren wil versnellen.

Image

Martijn Bos

Middagsessie
13.00 - 13.30U

Samen bouwen aan een weerbare toekomst:

Defensie roept op tot samenwerking

Op de Onderwijsarbeidsmarkttop 2025 (OAT25) presenteert Defensie haar visie op de gezamenlijke opdracht om Nederland weerbaarder en toekomstbestendiger te maken. In samenwerking met onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven – met name in Brabant – wil Defensie investeren in een wendbare, vakbekwame en waardevolle beroepsbevolking.

Erik Noordam, medeoprichter van het succesvolle Defensity College, laat zien hoe Defensie jongeren betrekt bij maatschappelijke opgaven. Hij spreekt over initiatieven als het Dienjaar Defensie – dat vanaf 2025 jaarlijks 1.500 jongeren opleidt – en de Nationale Weerbaarheidstraining die eind 2025 start. Deze programma’s versterken de verbinding tussen Defensie en de samenleving én maken Defensie aantrekkelijk voor een bredere doelgroep.

In een wereld die snel verandert, met toenemende geopolitieke spanningen en druk op onze democratische rechtsorde, is structurele samenwerking geen keuze maar noodzaak. Defensie positioneert zich als strategisch partner op het snijvlak van veiligheid, technologie, arbeidsmarkt en maatschappelijke ontwikkeling.

Image

Erik Noordam

Middagsessie
13.30 - 14.00U

Image
Image
Image